|   | 

Właściwości nasion chia. Jak je spożywać?

Nasiona chia nazywa się również szałwią hiszpańską. Główne miejsce jej uprawy i pochodzenia to Meksyk oraz Gwatemala, znana jest od zarania dziejów. W naszym kraju popularność zdobyła na przełomie ostatnich kilku lat. A szkoda! Nasiona te są źródłem wielu, wielu, wielu składników pozwalających utrzymać swój organizm i nastrój w świetnej kondycji.

Ale do konkretów. Szałwia hiszpańska to przede wszystkim dobre źródło kwasu alfa - linolenowego (ALA). Cóż to takiego? Kwas ten jest prekursorem pozostałych kwasów omega 3, które budują błony komórkowe, pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, wspomagają walkę z nadciśnieniem, działają przeciwzapalnie oraz przeciwnowotworowo.

Formą, z której wyciągniemy najwięcej kwasu ALA jest zmielona (np blenderem), niepoddana żadnej obróbce termicznej postać nasion. Nie, nie trzeba ich jeść 'na sucho'. Świetne zgrają się jako 'pudrowy' dodatek do (osobiście mojej ulubionej) zupy dyniowej lub sałatki z dynią.

Poznaj niezwykłe właściwości dyni

Mało z nas wie, że dynia zawiera dużo beta-karotenu, chroni przed chorobami serca, spowalnia procesy starzenia się organizmu. 

Wracając jednak do nasion chia. Wymienione wyżej właściwości nie są jedynymi, które serwuje nam szałwia hiszpańska. Nasiona chia to także bogactwo przeciwutleniaczy. Znajdziemy w nich również: kwas chlorogenowy, zwiększający wrażliwość tkanek na insulinę (mówi się, że regularne i odpowiednie stosowanie może zapobiec zachorowaniu na cukrzycę typu 2. Generalnie jednak obniżają ilość tłuszczu i cholesterolu we krwi oraz normalizują oporność na insulinę), kwas kawowy oraz wykazujące działanie przeciwnowotworowe (głównie zmniejszają ryzyko zachorowania na raka szyjki macicy i piersi): kwercetynę, kemferol i mirycetynę. Dodatkowo, kwercetyna może wpływać na zmniejszenie nieprzyjemnych objawów alergii. Nasiona chia są bogate również w wapń, dlatego są świetnym jego źródłem dla osób na diecie bezmlecznej. Dzięki dużej zawartości błonnika rozpuszczalnego, nasiona chia wspierają prawidłową pracę przewodu pokarmowego (błonnik reguluje wypróżnianie, dzięki czemu nie borykamy się z zaparciami. Ponadto chia wzmaga rozwój fizjologicznej flory bakteryjnej i przy tym może zapobiegać rakowi jelita grubego). Szałwia jest też świetną alternatywą dla wegetarian! Zawiera ogromne ilości białka, o które bezmięsni muszą dbać, a pozwala ono prawidłowo funkcjonować naszemu organizmowi. 

Przejdźmy teraz do słodszej odsłony naszego 'lekarza'. Nasiona Chia, to świetny dodatek do mnóstwa rożnych dań - słonych i słodkich. Lato się zaczęło, więc zachęcam do odkrycia chłodnych deserów: budyniu Chia i jagodowego smoothie. Przepisy oraz obszerniejszy artykuł i większą wiedzę znajdziecie tutaj: naturapluszdrowie.pl. Na koniec, ważne jest żeby pamiętać, że jeśli coś jest zdrowe, to nie znaczy, że można to jeść w nieograniczonych ilościach!

Dzienna, zdrowa dawka Chia nie powinna przekraczać 15g, czyli około 3 łyżeczek. Na zakupy zapraszam do https://ekamedica24.pl/ Smacznego i na zdrowie!

Materiał zewnętrzny

Zobacz również

  • Jakie suplementy na boreliozę?

    Borelioza to choroba, która jest wynikiem ukąszenia przez zakażonego bakterią borrelia burgdorferi kleszcza. Do pierwszych i najczęściej...

  • Sylveco do twarzy

    Sylveco to firma, która ma w asortymencie wyłącznie naturalne kosmetyki. Z powodzeniem oczarują one każdego fana eko kosmetyków...