|   | 

Królowa jesieni jest tylko jedna!

Kiedy zaczyna się jesień, a temperatury zaczynają gwałtownie spadać, ludzki organizm narażony jest na mnóstwo wirusów i bakterii, które w tym okresie szaleją w powietrzu. O infekcję nietrudno – spada także dostępność świeżych warzyw i owoców, a przyjmowana dawka witamin znacznie się zmniejsza. Jednym z warzyw nieustannie kojarzących się z jesienią jest dynia. Większość osób nie wie jednak, że jest to nie tylko piękna ozdoba, ale przede wszystkim źródło witamin i składników wspomagających organizm w deszczowe i chłodne dni. Najlepszym sposobem na wykorzystanie tego warzywa są przetwory z dyni, których przygotowanie nie powinno sprawić problemów nawet osobom, które zazwyczaj nie spędzają zbyt wiele czasu w kuchni. Wystarczy tylko chwila poświęconego czasu, a zima stanie się dla nas o wiele mniej straszna, a przede wszystkim będzie smaczna! Co więc można przygotować z dyni?

Dynie są różne!

Na świecie istnieją setki odmian dyni, a w naszym kraju popularność tego warzywa wciąż wzrasta. Wielu ludzi coraz częściej zagląda do sklepów w poszukiwaniu nie tylko pomarańczowej olbrzymki, ale również innych, rzadziej spotykanych odmian. Przetwory z dyni także są coraz bardziej doceniane w naszym kraju – można je kupić w większości supermarketów, ale również przygotować samodzielnie. Przed przystąpieniem do przyrządzania przetworów warto sprawdzić, które odmiany dyni będą najlepsze do dania, które chcemy przygotować.

Dynia olbrzymia ma bardzo neutralny smak i niekiedy bardzo twardy miąższ, dzięki czemu można przyrządzić ją na wiele sposobów i doprawić różnorodnymi przyprawami. Inną, dosyć powszechną w Polsce odmianą dyni jest hokkaido, która osiąga niewielkie rozmiary (waży zazwyczaj do 3 kg). W odróżnieniu od dyni olbrzymiej, jest ona ciemnopomarańczowa. Ma nieco orzechowy posmak i dosyć zwartą konsystencję, w związku z czym można ją nie tylko gotować, ale i piec. Składnikiem zup może być prawie każda odmiana tego warzywa – zarówno dynia olbrzymia, jak i hokkaido oraz dynia biała. Długość obróbki zależy od twardości miąższu danej odmiany.

Przetwory z dyni – jakie najlepsze?

Przetwory z dyni mogą pojawić się na naszych stołach zarówno jako danie podgrzewane, jak i jako składnik deseru czy innych słodkich przekąsek. Zdecydowanie najlepsze wśród słodkich przetworów są dżemy i konfitury, do których przygotowania potrzeba jedynie trzech składników – dyni, cynamonu i cukru. Wszystkie te składniki gotuje się przez około 20 minut w wodzie, a na koniec blenduje i pasteryzuje w słoikach. Czasem dodaje się do takiej mikstury kawałki pomarańczy lub innych cytrusów, które sprawią, że dżem nie będzie mdły, a w jego składzie pojawi się dodatkowe źródło witaminy C. Najlepszym przetworem, który można zaserwować na obiad, będzie natomiast prosty krem z dyni, w którym znajdują się dynia, ziemniaki, czosnek oraz cebula, a także ugotowany wcześniej bulion warzywny. Przygotowując takie danie, warto pamiętać o pasteryzacji – dzięki temu przetwory mogą być przechowywane zdecydowanie dłużej.

Artykuł sponsorowany

Zobacz również