Soczewki kontaktowe – poradnik dla początkujących
Okulary nie są idealnym rozwiązaniem dla wszystkich. Chociaż obecnie są traktowane jako stylowe dopełnienie ubioru, to nie każdy będzie...
Kiedy zaczyna się jesień, a temperatury zaczynają gwałtownie spadać, ludzki organizm narażony jest na mnóstwo wirusów i bakterii, które w tym okresie szaleją w powietrzu. O infekcję nietrudno – spada także dostępność świeżych warzyw i owoców, a przyjmowana dawka witamin znacznie się zmniejsza. Jednym z warzyw nieustannie kojarzących się z jesienią jest dynia. Większość osób nie wie jednak, że jest to nie tylko piękna ozdoba, ale przede wszystkim źródło witamin i składników wspomagających organizm w deszczowe i chłodne dni. Najlepszym sposobem na wykorzystanie tego warzywa są przetwory z dyni, których przygotowanie nie powinno sprawić problemów nawet osobom, które zazwyczaj nie spędzają zbyt wiele czasu w kuchni. Wystarczy tylko chwila poświęconego czasu, a zima stanie się dla nas o wiele mniej straszna, a przede wszystkim będzie smaczna! Co więc można przygotować z dyni?
Dynie są różne!
Na świecie istnieją setki odmian dyni, a w naszym kraju popularność tego warzywa wciąż wzrasta. Wielu ludzi coraz częściej zagląda do sklepów w poszukiwaniu nie tylko pomarańczowej olbrzymki, ale również innych, rzadziej spotykanych odmian. Przetwory z dyni także są coraz bardziej doceniane w naszym kraju – można je kupić w większości supermarketów, ale również przygotować samodzielnie. Przed przystąpieniem do przyrządzania przetworów warto sprawdzić, które odmiany dyni będą najlepsze do dania, które chcemy przygotować.
Dynia olbrzymia ma bardzo neutralny smak i niekiedy bardzo twardy miąższ, dzięki czemu można przyrządzić ją na wiele sposobów i doprawić różnorodnymi przyprawami. Inną, dosyć powszechną w Polsce odmianą dyni jest hokkaido, która osiąga niewielkie rozmiary (waży zazwyczaj do 3 kg). W odróżnieniu od dyni olbrzymiej, jest ona ciemnopomarańczowa. Ma nieco orzechowy posmak i dosyć zwartą konsystencję, w związku z czym można ją nie tylko gotować, ale i piec. Składnikiem zup może być prawie każda odmiana tego warzywa – zarówno dynia olbrzymia, jak i hokkaido oraz dynia biała. Długość obróbki zależy od twardości miąższu danej odmiany.
Przetwory z dyni – jakie najlepsze?
Przetwory z dyni mogą pojawić się na naszych stołach zarówno jako danie podgrzewane, jak i jako składnik deseru czy innych słodkich przekąsek. Zdecydowanie najlepsze wśród słodkich przetworów są dżemy i konfitury, do których przygotowania potrzeba jedynie trzech składników – dyni, cynamonu i cukru. Wszystkie te składniki gotuje się przez około 20 minut w wodzie, a na koniec blenduje i pasteryzuje w słoikach. Czasem dodaje się do takiej mikstury kawałki pomarańczy lub innych cytrusów, które sprawią, że dżem nie będzie mdły, a w jego składzie pojawi się dodatkowe źródło witaminy C. Najlepszym przetworem, który można zaserwować na obiad, będzie natomiast prosty krem z dyni, w którym znajdują się dynia, ziemniaki, czosnek oraz cebula, a także ugotowany wcześniej bulion warzywny. Przygotowując takie danie, warto pamiętać o pasteryzacji – dzięki temu przetwory mogą być przechowywane zdecydowanie dłużej.
Artykuł sponsorowany
Okulary nie są idealnym rozwiązaniem dla wszystkich. Chociaż obecnie są traktowane jako stylowe dopełnienie ubioru, to nie każdy będzie...
Banany są niewątpliwie owocami, bez których niejeden entuzjasta zdrowego stylu życia nie jest sobie w stanie wyobrazić udanego dnia...
Powodów zakwaszenia organizmu może być wiele - do najczęstszych zalicza się przede wszystkim brak aktywności fizycznej, stres i szybkie...
W ostatnich latach obserwujemy zjawisko rozszerzania się występowania różnorodnych alergii. Jednym z dość niestandardowych czynników...