Dieta pudełkowa w Szczecinie - zdrowe jedzenie bez...
Żyjemy w czasach, gdzie tempo życia niemalże nie pozwala na chwilę wytchnienia. Praca, domowe obowiązki, aktywność fizyczna, a także potrzeba...
Powodów zakwaszenia organizmu może być wiele - do najczęstszych zalicza się przede wszystkim brak aktywności fizycznej, stres i szybkie tempo życia, co z kolei może prowadzić do lekceważącego podejścia do tematu odżywiania. Gdy więc zauważymy u siebie kłopoty z trawieniem, wzdęcia czy uczucie przepełnienia, warto zastanowić się nad dietą zasadową, zawierającą produkty odkwaszające organizm i przywracające prawidłowe pH.
Już na samym wstępie warto wspomnieć, że to nie smak danego produktu decyduje o tym, czy jest on zakwaszający czy odkwaszający, lecz to, jak zachowuje się on w procesie przemiany materii. Produkty polecane w diecie zasadowej to inaczej produkty alkalizujące. Dlaczego alkalizujące? Ponieważ podczas trawienia zachowują odczyn alkaliczny, doprowadzając tym samym do utrzymania w naszym organizmie równowagi kwasowo-zasadowej.
Głównym założeniem diety zasadowej jest spożywanie około 80% produktów zasadowych i 20% produktów kwasowych - wszystko po to, by utrzymać neutralny stan pH w organizmie, który wynosi 7,365. Produkty odkwaszające organizm to takie, które posiadają wysoki odczyn pH (między 7 a 10). Zaliczają się do nich przede wszystkim cytrusy (cytryna, limonka) oraz znaczna większość warzyw, takich jak marchewka, jarmuż, czerwona kapusta, kalafior, brokuł, ogórek zielony i wiele innych. Z zobojętnianiem kwasów w organizmie równie dobrze radzą sobie owoce: mango, melon, gruszka, kiwi, winogrono czy borówka. Warto wspomagać się także suplementami diety, takimi jak kapsułki ProDeacid, które przyczyniają się do odzyskania równowagi kwasowo-zasadowej w naszym ciele.
Produkty o neutralnym pH (czyli równym 7) to margaryna, masło (niesolone), krowie mleko, oleje (oprócz oliwy z oliwek) oraz “kranówka”. Nie są to produkty niedozwolone w diecie zasadowej, jednak na dłuższą metę okażą się mało skuteczne w walce o odkwaszenie organizmu.
Są to produkty, które posiadają odczyn pH oscylujący w granicach 3-6. Odczyn o wartości 3.0 posiadają m.in. czekolada, ser, czarna herbata, wino, ocet i aspartam (rodzaj dietetycznego słodzika) - zdecydowanie należy ich unikać. Produkty mocno zakwaszające organizm zawierają najczęściej cukier, nabiał, alkohol, kofeinę, sól, pszenicę, drożdże, kwasy tłuszczowe nasycone oraz tłuszcze trans. Odradza się również spożywania mięs (jagnięciny, wieprzowiny, łososia, tuńczyka, owoców morza) oraz palenia papierosów.
Nie jest to dieta, której głównym celem jest pozbycie się zbędnych kilogramów (choć z czasem jest to możliwe), lecz utrzymanie bądź przywrócenie w organizmie zdrowej równowagi kwasowo-zasadowej. W połączeniu z suplementacją odkwaszającymi tabletkami ProDeacid wpływa ona pozytywnie zarówno na kondycję fizyczną (poprawienie kondycji włosów i paznokci, lepsze trawienie), jak i psychiczną (lepsze samopoczucie i koncentracja).
Żyjemy w czasach, gdzie tempo życia niemalże nie pozwala na chwilę wytchnienia. Praca, domowe obowiązki, aktywność fizyczna, a także potrzeba...
Piękny i zdrowy uśmiech to nie tylko estetyka, ale również komfort i pewność siebie. W dzisiejszych czasach technologia stomatologiczna...
Psychoterapia dla dzieci i młodzieży to zaawansowana forma pomocy psychologicznej prowadzona przez terapeutę, który ma doświadczenie w pracy...
Borelioza to choroba, która jest wynikiem ukąszenia przez zakażonego bakterią borrelia burgdorferi kleszcza. Do pierwszych i najczęściej...