|   | 

Banan jako kulinarny superbohater z zamorskich krajów

Banany są niewątpliwie owocami, bez których niejeden entuzjasta zdrowego stylu życia nie jest sobie w stanie wyobrazić udanego dnia. Patrząc na niezwykle bogate właściwości odżywcze tych owoców, nie sposób oprzeć się przekonaniu, że ich miejsce we współczesnej dietetyce i popkulturze jest w pełni zasłużone. Jednak były czasy, kiedy taki stan rzeczy wcale nie był taki oczywisty. Jeszcze za czasów PRL-u do języka polskiego weszło pejoratywnie zabarwione pojęcie bananowej młodzieży. Odnosiło się ono do rozkapryszonych i nieznających trudów życia dzieci z bogatych domów, które mogły pozwolić sobie na konsumpcję trudno dostępnych wtedy w Polsce egzotycznych owoców. Całe szczęście te czasy już dawno minęły, a specjaliści w dziedzinie dietetyki tudzież influencerzy promujący bycie fit prześcigają się w wymyślaniu sposobów na jak najbardziej przyjemne oraz pożyteczne zaimplementowanie bananów do naszego menu.


Dlaczego banany zyskały sobie poczesne miejsce w naszej kulturze?

Banany jako specyficzne zielone, żółte lub ciemnoróżowe owoce o zakrzywionym kształcie doczekały się licznych adaptacji w naszej sztuce kulinarnej. Do najpopularniejszych rozwiązań należą między innymi wszelkiego rodzaju sałatki, desery oraz jogurty. O innych bardziej odważnych i niekonwencjonalnych zastosowaniach tych bajkowych owoców w domowej kuchni opowiemy w dalszej części tekstu. Na razie chcielibyśmy jednak skupić an fascynującej i bogatej palecie właściwości odżywczych, które kryje w sobie ten niepozorny owoc. Jakie są zatem walory, które tak mocno wyróżniają banany? Przede wszystkim jest to wysoka gęstość odżywcza. Pod tym enigmatycznym określeniem kryje się imponująca wydajność energetyczna owocu. W praktyce oznacza to, że nawet jeżeli spożyjemy niewielkie ilości banana, to szybko poczujemy przypływ znacznych sił witalnych. To właśnie dlatego banany poleca się osobom, których regularne aktywności wymagają zaangażowania dużego wysiłku fizycznego. Co więcej, prezentowane owoce rekomendowane są także osobom w rekonwalescencji, wyczerpanym długotrwałą chorobą.

Wieloaspektowy wpływ bananów na ludzki organizm

Banany wykazują niezwykle dobroczynne oddziaływanie na układ kostny człowieka. Taka właściwość podyktowana jest wysoką zawartością potasu. Wspomniany pierwiastek powstrzymuje nieproporcjonalną eliminację wapnia z moczem, co przyczynia się do poprawienia kondycji kości.

Ponadto, banany powszechnie uznaje się za prebiotyki. Najogólniej rzecz ujmując, prebiotykami określa się takie produkty żywieniowe lub suplementy diety, które stymulują rozwój dobroczynnej mikroflory jelitowej. Wspomniana właściwość sprawia, że banany warto wkomponować w codzienną dietę zwłaszcza po przebytej antybiotykoterapii. Mogą bowiem one znacząco wspomóc nadwyrężony układ immunologiczny.


Jak by tego było mało, banan wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Jest to zasługą znajdujących się w owocach karotenoidów oraz związków fenolowych, które niesłychanie skutecznie eliminują wolne rodniki. Co więcej, wartościowe antyoksydanty nie tylko zapobiegają rozwojowi przewlekłych chorób, ale także opóźniają procesy starzenia. Banany jako nieodzowny składnik eliksiru młodości? Brzmi naprawdę zachęcająco!


Abstrahując od tego, banany są wartościową pozycją w jadłospisie osób przygotowujących się do ważnych egzaminów oraz innych grup społecznych będących w stanie intensywnego wysiłku psychicznego. Zawarty w tych zakrzywionych owocach magnez ma wielorakie działanie. Nie tylko łagodzi stres, jaki często towarzyszy decydującym życiowym momentom, ale również poprawia pamięć i koncentrację. Ta ostatnia cecha przekłada się z kolei na większą wydajność pracy o charakterze intelektualnym.


Banany jako silna inspiracja do rozwoju kulinarnej kreatywności

Ograniczanie bananów do roli jedynie smakowitego elementu licznych deserów i sałatek jest ewidentnym niedopowiedzeniem. Na bazie bananów można bowiem przyrządzić niezwykle pyszne obiady i przystawki. Pierwszym pomysłem jest pikantna zupa bananowa. Do jej przygotowania wcale nie potrzeba drogich składników. Wystarczą bowiem 4 okazałe banany, 2 cebule, 2/10 litra jogurtu naturalnego oraz 4 szklanki bulionu warzywnego. Jeśli to wszystko przyprawimy odrobiną łagodnej curry, kurkumy oraz papryki chili, możemy osiągnąć efekt, który przerośnie nasze najśmielsze oczekiwania.

A może by tak poczuć na chwilę zapach raju? Choć podróż do ogrodu Eden pozostanie w sferze naszych marzeń, to smażone rajskie banany, znane jako Tostones mogą być przekąską, która zagwarantuje autentyczną rozkosz naszemu podniebieniu.

Ku miłemu zaskoczeniu, banany mogą nadać odrobinę pikanterii także tym najbardziej tradycyjnym potrawom. Posypane — w zależności od preferencji — miętą lub kolendrą udka z kurczaka w sosie bananowym z pewnością usatysfakcjonują niejednego malkontenta. Z kolei nietuzinkową alternatywą dla popularnych placków ziemniaczanych po węgiersku mogą być przepyszne placuszki kukurydziane z bananami i kurczakiem. Taki krzepiący posiłek może być znakomitą propozycją zarówno dla miłośników aktywnego trybu życia, jak i dobrej kuchni.

Zobacz również